De derde dinsdag van september heeft de Koning traditiegetrouw de Troonrede uitgesproken. Wij hebben de meest interessante zaken voor je samengevat. Lees snel verder welke subsidiemogelijkheden aantrekkelijk kunnen zijn om jouw bedrijf te verduurzamen. 

Het kabinet presenteerde afgelopen dinsdag de Miljoenennota tijdens Prinsjesdag. Hoge prioriteit krijgt het klimaat. De overstromingen in Limburg dit jaar hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat klimaatverandering voor Nederlanders niet langer een ver-van-mijn-bed-show is. Het onderwerp staat inmiddels hoger op de agenda dan ooit, ook door het Urgenda-klimaatvonnis. Het kabinet trekt 6.8 miljard euro extra uit voor energie- en klimaatbeleid.

Belangrijkste stimuleringsmaatregelen

Hieronder de belangrijkste stimuleringsmaatregelen op een rij die wij graag met je delen:
  • SDE++ aangepast: 3 miljard komt extra beschikbaar. Daarmee gaat het grootste deel van de € 6.8 miljard die het kabinet in de Miljoenennota reserveert voor klimaat op aan deze post. De € 3 miljard komt bovenop de € 5 miljard die al voorzien was in 2022.
  • Een tegemoetkoming bij aanschaf van een hybride warmtepomp. Hier is € 288 miljoen voor gereserveerd. Hybride warmtepompen spelen een belangrijke rol bij CO2-reductie in gebouwen.
  • MKB-ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken krijgen meer belastingvoordelen. Het voorstel is om per 1 januari 2022 de percentages in de Milieu-investeringsaftrek (MIA) te verhogen voor een extra stimulans in deze duurzame oplossingen.
  • € 600 miljoen extra subsidies voor elektrische auto’s beschikbaar gesteld. BPM voor benzine- en dieselauto’s gaat omhoog.
  • De dubbele heffing van energiebelasting verdwijnt bij batterij-opslag. Het wordt nu aantrekkelijker om te investeren in opslag technologie. Deze maatregel draagt mogelijk bij aan de verminderen van de toenemende druk op het elektriciteitsnetwerk.

De verdere invulling van deze stimuleringsmaatregelen wordt uitgewerkt door de Tweede- en Eerste Kamer. Zodra hier duidelijkheid over is informeren wij je over de mogelijkheden.