De vakanties dit jaar zijn totaal anders dan gepland, je agenda was nog nooit zo leeg en je hebt er een nieuwe hobby bij. Dat allemaal dankzij hét thema van 2020: Covid-19. De schaal van de negatieve gevolgen is nog onbepaald, maar er zijn gelukkig alvast wat positieve puntjes te belichten. Het kan geen kwaad om eens naar de andere kant van het verhaal te kijken.

BETERE LUCHTKWALITEIT

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gaan steeds meer landen terug in gedeeltelijke of volledige lockdown. Familiebezoeken, verjaardagen, feestjes, evenementen en festivals worden voor langere tijd uitgesteld. Ook de horeca zit op slot. Dit leidt tot een sterke afname in het verkeer op de weg en daardoor een vermindering in luchtvervuiling. NASA en European Space Agency zien daarnaast op satellietbeelden de uitstoot van stikstofdioxide, oftewel zware luchtvervuiling, drastisch afnemen. Met name in zwaar getroffen gebieden als China en Amerika. Deze ‘opheldering’ heeft indirect impact op onze eigen gezondheid: een betere luchtkwaliteit zorgt namelijk voor een langer leven.

GLOBAAL EFFECT
De industrie draait momenteel veel minder, de positieve gevolgen daarvan zijn met name zichtbaar in China. Daar daalt de uitstoot van NO², oftewel stikstofdioxide, en CO², koolstofdioxide. China is verantwoordelijk voor bijna dertig procent van de wereldwijde CO²-emissies, dus heeft de lockdown daar direct een globaal effect. Mede dankzij het grotendeels stil komen te liggen van het vliegverkeer daalt de wereldwijde uitstoot met zes procent. Bovendien reizen mensen nu veel minder. Door al deze veranderingen krijgt de natuur de tijd om zich te herstellen. Zo zijn de wateren van Venetië nog nooit zo schoon geweest en zijn zelfs de oorspronkelijke bewoners, de vissen, terug.

LIEF VOOR ELKAAR
Ook in Nederland zijn de gevolgen te merken, met name op het sociale vlak. Tijdens de eerste golf boden mensen massaal hun hulp aan om ouderen, daklozen, werklozen en andere hulpbehoevenden te ondersteunen. Tijdens de tweede golf zie je dat Nederlanders massaal de lokale horeca steunen door online te bestellen of hun favoriete koffie en broodjes af te halen. Ook bieden steeds meer ondernemers hun diensten gratis online aan. Ben je op zoek naar een sportles, naailes of dansles? Je vindt het in overvloed op YouTube of in talloze blogs. Met de komst van het virus neemt de creativiteit van de gemiddelde Nederlander toe.

MINDER STRESS
De gedeeltelijke lockdown zorgt voor een moment van bezinning. Mensen krijgen de kans om het leven te evalueren en eventueel van levensstijl te veranderen. Daarnaast krijgen werknemers, die thuis komen te zitten zonder deadlines of meetings, de kans om hun werk anders in te richten. De extra vrije tijd die mensen krijgen, onder meer door het wegvallen van reistijd, blijkt voor velen van ons een godsgeschenk.

TOEKOMSTPERSPECTIEF
Corona heeft veel impact op onze samenleving, gezondheid en economie.
Toch heeft Moeder Natuur en onze geestelijke gezondheid veel baat bij de ‘rust
op aarde’. Of de situatie in de toekomst hetzelfde zal blijven moet nog uitwijzen. We gaan nou eenmaal graag op vakantie, stoken de industrie alleen maar meer op en zijn stiekem echte workaholics.