Als je met je bedrijf wilt investeren in energiebesparende maatregelen, is het belangrijk om vooraf goed te berekenen of de investering financieel rendabel is.

Zo hebben wij een praktijkvoorbeeld waarbij onze energieanalist een berekening maakte voor een ondernemer die voornemens was om zonnepanelen aan te schaffen. Uit de analyse kwam een verrassend inzicht. Het leveringstarief was opvallend laag en door het verbruiksprofiel was er juist veel teruglevering. Daarnaast was het geen grootverbruikaansluiting waarop salderen niet mogelijk was. Ook de SDE+ subsidie bleek niet toereikend; de verwachte teruglevertijd zat net rond de 15 jaar, waarna de subsidie komt te vervallen. In dit geval hebben we de ondernemer dus geadviseerd om geen zonnepanelen aan te schaffen maar het kapitaal beter te investeren in andere energiebesparende maatregelen.

Zijn zonnepanelen daarmee een slecht idee? Zeker niet! Maar we raden je wel aan om een offerte met besparingsberekening van een leverancier nog eens te laten controleren. We kunnen natuurlijk geen 100% gegarandeerde jaarlijkse besparing berekenen, maar we zien altijd snel of de belangrijkste factoren goed zijn meegewogen. Zo kun je goed geïnformeerd een investeringsbeslissing nemen.