Een veelgehoorde kreet is dat de energiemarkt ondoorzichtig is. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Voor onze energiespecialisten geldt namelijk het tegenovergestelde. Voor hen biedt de markt juist volop kansen om energie voordelig in te kopen. Raymond Beekman, energieadviseur van HIT Profit legt uit hoe dit in zijn werk gaat en wat er bij komt kijken.

Onze energiespecialisten monitoren de energiemarkt continu, uur na uur. Het doel is duidelijk: de energie-inkoop voor onze leden tegen de beste condities verzorgen. Het moment van inkopen is daarbij cruciaal. Energieprijzen fluctueren namelijk dagelijks en worden sterk beïnvloed door valutakoersen, geopolitieke ontwikkelingen en seizoensinvloeden.

De markt van vraag en aanbod is één van de grootste factoren die van belang zijn voor de hoogte van de energieprijzen. Een eventuele stijging of daling van de energieprijzen is dus voor een groot deel afhankelijk van de vraag naar energie en de beschikbaarheid van energie.
Er zijn diverse factoren die vraag en aanbod, en daarmee de prijs, kunnen beïnvloeden. Zo kan een natuurramp aan de andere kant van de wereld de prijs flink beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de orkaan in Australië. Deze zorgde voor een beperkte productie en export van kolen. Omdat Australië een belangrijke kolenproducent is steeg dus de kolenprijs en hiermee dus ook de elektriciteitsprijs.

Wat is het juiste inkoopmoment? Energie wordt net zoals alle andere grondstoffen op de beurs verhandeld. De gas- en elektriciteitsprijzen fluctueren elke dag. Het is daarom belangrijk om te weten wat de markt doet en wat het beste moment is om in te kopen.

Het inkopen van zowel gas als elektriciteit doen wij op verschillende momenten gedurende het jaar, dit wordt een klikcontract genoemd. U kunt een klikcontract zien als het voorsorteren op de energiemarkt, waarbij in meerdere momenten het uiteindelijke tarief wordt bepaald.

In onderstaand voorbeeld wordt het contract volgeklikt in 4 inkoopmomenten.

De voordelen Deze manier van inkopen brengt grote voordelen mee voor onze leden. Doordat we in meerdere kliks inkopen spreiden we de risico’s (we hoeven niet op 1 moment te beslissen) en krijgen we uiteindelijk een goede, uitgebalanceerde vaste prijs. Daarnaast houden onze energiespecialisten de energiemarkt nauwlettend in de gaten en kunnen direct, binnen 5 minuten, een inkoopmoment bepalen. Hierdoor kunnen we de kansen op de markt direct te benutten.

Grip op uw energierekening Hoewel we dus geen invloed hebben op het grootste deel van de energieprijs, zijn er genoeg manieren om te besparen op uw energiefactuur. Namelijk door uw energieverbruik te verminderen.

De grootste besparing op de energiekosten is te behalen door simpelweg minder energie te gaan verbruiken. Iedere kWh elektriciteit of m³ gas die u niet afneemt hoeft u dus ook niet te betalen. De grootste kostenpost bij energie zijn de kosten die de overheid in rekening brengt via de energiebelasting. Deze kostenpost is niet te beïnvloeden, maar kan wel worden vermeden wanneer u iets niet afneemt.

Met de HIT Energy Solution krijgt u eenvoudig grip op uw energieverbruik. Een handige en gebruiksvriendelijke tool voor wie slim en duurzaam wil ondernemen. U ziet namelijk direct hoeveel u hebt bespaard en wat uw actuele energieverbruik is. Daarnaast helpt de HIT Energy Solution bedrijven die moeten voldoen aan de voorschriften voor energiebesparing in de Wet Milieubeheer. Onze energiespecialisten brengen uw besparingsmogelijkheden in kaart en stellen een actieplan website of neem contact met ons op. Wij helpen u graag.