Momenteel laat de markt historisch hoge prijzen zien voor gas en elektra. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zien we een stijging van 150%. Dat heeft meerdere redenen, die vanuit hun onderlinge samenhang een unieke situatie creëren. We zetten het voor je op een rij.

Meer vraag
Mondiaal heropenen economieën zich na Covid19. Dit resulteert logischerwijs in een grotere vraag naar energie.

Samenhang gas en elektra
Door de beperkte kolenvoorraad en omdat het minder waait dan normaal, zijn we vooral aangewezen op de duurdere bron gas om elektriciteit op te wekken. De prijzen van elektra en gas zijn nu dus aan elkaar verbonden.

Minder aanbod gas
Na een koud voorjaar zijn de gasvoorraden beperkt. Schepen met vloeibaar gas zetten koers naar Azië, waar men bereid is meer te betalen. Daarnaast zijn we door het terugdringen van de gaswinning in Groningen afhankelijker van het buitenland. Rusland, zo vermoedt men, gebruikt dit door minder gas te leveren zodat de omstreden nieuwe gaspijpleiding Nord Stream2 sneller in gebruik wordt genomen.

Emissierechten
Om te verduurzamen hanteert Europa het principe ‘de vervuiler betaalt’. Emissierechten zijn de kosten die bedrijven betalen voor hun uitstoot van broeikasgassen. Deze kosten zijn inmiddels hoger dan ooit. Omdat er jaarlijks minder rechten worden uitgegeven, zal de prijs ook niet snel gaan dalen.

Wat betekent dit voor jou?

Meer dan voorheen is het van belang om energie slim in te kopen. Onze collectieve tarieven zijn al eerder vastgelegd in een gunstigere markt, waardoor we veel voordeel bieden ten opzichte van de huidige prijzen. Maar het is ook van belang om te onderzoeken of je minder energie nodig heeft. Zo bespaar je structureel op een dure en onvoorspelbare kostensoort.