Colas van de Valk komt, op een regenachtige dinsdagmiddag, met opgeheven hoofd en een grote glimlach op zijn gezicht het atelier van Bregje Horsten in Berkel-Enschot binnengelopen: “Ik heb groot nieuws.” we kijken hem vragend aan, nog niet wetende dat dit het allerlaatste schilderinterview met hem als eigenaar van HIT zal zijn.

Met de deur in huis

Colas besluit, nog voordat hij aan zijn schilderdoek begint, gelijk met de deur in huis te vallen. “Na 11 maanden onderhandelen is op 23 september dan eindelijk de knoop doorgehakt: Censo, integraal dienstverlener in energieoplossingen, neemt HIT eind 2020 over. Daarmee neem ik afscheid van het bedrijf. Op de achtergrond blijf ik betrokken als adviseur en medeaandeelhouder.” Het is een lang traject geweest, vertelt hij, omdat het belangrijk is dat het bedrijf overgenomen wordt door een partij met een plan. “Ik ben zelf altijd van de strategische aanpak en zou het bedrijf daarom enkel verkopen aan een partij met een goede propositie voor ‘mijn kindje’.”

Vruchtbare basis

De overname bleek niet helemaal in de planning te zitten. Colas vertelt: “Ik heb natuurlijk begin dit jaar Danny Pieters aangenomen om het bedrijf te gaan sturen. Zijn rol als CEO vervalt niet en hij krijgt zelfs meerdere bedrijven onder zijn hoede.” Hij kijkt ondertussen naar het lege doek, de verbinding van Censo en HIT heeft hem op een idee gebracht: “Ik wil deze krachtenbundeling visualiseren.” Colas start met een groene achtergrond, symbool staande voor een vruchtbare basis en duurzame toekomst van beide bedrijven.

Tien jaar HIT

Terwijl Colas zijn doek groen kleurt, vragen we hem hoe het allemaal ooit begon. Hij vertelt: “Tien jaar geleden heb ik het bedrijf opgestart. De eerste paar jaar draaiden we verlies, maar ondanks de cijfers heb ik altijd geïnvesteerd om vooruitgang te boeken. Als ondernemer moet je namelijk niet bang zijn om te falen, dat hoort erbij. Uiteindelijk is het fijn om beloond te worden voor al het
verrichtte werk.”

Specialiseren

Colas kijkt, al schilderend, trots terug op de afgelopen tien jaar. “Er is veel gebeurd. Je ontwikkelt jezelf als bedrijf en specialiseert uiteindelijk in waar je goed in bent. Dit bleek bij HIT energie-inkoop te zijn. Hoewel we natuurlijk begonnen zijn in onder andere de telecom en horeca. HIT is nu totaal anders dan in de beginfase, maar dat maakt het hele proces van ondernemen nou juist zo interessant.”

Voor groei gaan

Over dé mijlpaal in de afgelopen tien jaar, moet hij even nadenken. “Na vijf jaar ga je kijken of het concept aanslaat en verander je eventueel van koers. In het geval van HIT kwamen we voor de keuze te staan om te groeien. Dit kost veel energie en gaat gepaard met grote risico’s. Je gaat namelijk met veel meer mensen werken, we werkten toen pas met 20 man, wat de bedrijfscultuur verandert. Precies op dat moment kwam ook het prachtige pand aan De Lind voorbij. Toen wist ik het zeker: ik ga voor groei.”

Verbinding

De keuze om Censo en HIT te verbinden wordt langzaamaan zichtbaar in het schilderij, wanneer Colas het tweede logo afrondt. Colas: “Verbinding is, vooral in deze tijd, erg belangrijk. Ik heb gemerkt dat ik closer ben geworden met mijn naasten. In plaats van dat je in de kroeg met Jan en alleman korte conversaties voert, steek je die tijd nu in goede gesprekken met vrienden thuis. Ook wat betreft Censo en HIT betekent de verbinding diepgang. We bundelen de krachten om de dienstverlening te verbreden en om onze klanten een aantrekkelijk, onderscheidend en toekomstvast dienstpakket te bieden. Vandaar ook het woord ‘maximaal’, het omschrijft deze verbinding en de afgelopen tien jaar die ik met HIT doormaakte.”

Colas van de Valk

Als ondernemer moet je
niet bang zijn om te falen,
dat hoort erbij’

Genoeg hobby’s

Het nieuws is nog pril en daarom weet Colas zich nog geen duidelijke houding te geven tegenover de overname. “Ik moet het nieuws nog even laten bezinken, of ik heimwee ga krijgen moet nog blijken. Het is in ieder geval een emotioneel proces.” Echter, met een vakantiehuis, genoeg tijd voor zijn gezin en een passie voor Formule I, koken en golfen zal Colas zich zeker niet vervelen. “Ik neem even een paar maanden de tijd om uit te vogelen wat mijn plan is, maar vind het zeker belangrijk om dezelfde levensstijl als die ik nu heb aan te houden. Een nieuw bedrijf opzetten? Nu zeg ik nooit meer, maar wie weet.”